Cine a fost, de fapt, Sanda Marin. A învățat generații de femei să gătească

Sanda Marin a fost urâtă de comuniști, dar iubită de generații de femei. Rețetele i-au fost modificate, cenzurate, iar autoarea a devenit subiectul unor zvonuri incredibile. A fost Sanda Marin, cea mai cunoscută gospodină din România, bărbat?

Sanda Marin nu a fost o soție simplă, pricepută doar la gătit. Pe numele ei adevărat, Cecilia Maria Simionescu, era o tânără cu o educație aleasă, născută într-o familie de intelectuali ieșeni.

Cartea ei de rețete, apărută în 1936, a fost ca o Biblie pentru generații întregi de femei ce învățau să devină soții, mame, gazde perfecte. Însă trecutul autoarei și rețetele „prea burgheze” ale acesteia nu au fost deloc pe placul regimului comunist.

Cecilia Simionescu a învățat să gătească în casa părintească, unde invitați la mesele festive erau cărturari, muzicieni, scriitori, pictori, poeți. Trimisă la școală la un pension în Dresda, a primit o educație aleasă. A studiat pianul la Paris și vorbea,la perfecțiune, trei limbi străine: engleza, franceza și germana. Însă gătitul a rămas pasiunea ei.

S-a căsătorit cu un doctor în chimie, Mihai Zapan. Anii au trecut, iar Cecilia ajunsese să înalțe gătitul la nivel de artă. Cu toate că ar fi putut avea și ea o carieră academică strălucită, și-a îndreptat atenția spre arta culinară.

Nemulțumită de oferta slabă din librării în materie de cărți de bucate, Cecilia a devenit Sanda Marin. Prima ediție a apărut în 1936 și avea aproximativ 10.000 de rețete din bucătăria românească sau a altor popoare.

Bucurându-se de un succes uriaș, cartea a fost re-editată în 1954, fiind scurtată (ajunsese la 850 de rețete). Din cauza cenzurii, unele rețete au suferit și anumite modificări, fiind simplificate, redenumite sau eliminate total, fiind considerate „prea burgheze”.

Câteva exemple: sosul Beschamel a devenit sos alb, iar tortul Napoleon a decăzut la rangul de tort marmorat. Pentru că poporul român trăia sub regimul auster impus de comuniști, găina a fost și ea înlocuită cu jumătăți de pui.

Nici cenzura n-a știrbit din popularitatea autoarei, așa că Sanda Marin a devenit subiectul unor legende fantasmagorice. În anii comunismului, circula zvonul că cea mai apreciată gospodină a țării ar fi fost, în realitate, bărbat.