Calendar ortodox 8 octombrie 2021. Sfântă mare sărbătorită în zi de vineri

Luna aceasta avem parte de multe sărbători importante. O altă zi mare pentru români este cea de vineri, 8 octombrie, când este sărbătorită o sfântă importantă. În această zi de post trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri.

Sfânta Pelaghia, 8 octombrie
Vineri, 8 octombrie 2021, este sărbătorită o mare sfântă în calendarul ortodox. Este vorba despre Sfânta Pelaghia, renumită în vremurile de demult pentru frumusețea ei orbitoare. Oricine o vedea rămânea fermecat de felul în care arăta, de parcă nu era reală.

Ea mai era recunoscută și pentru viața desfrânată pe care o ducea și averea pe care reușise să o strângă de când se ocupa de lucruri necurate. Într-o zi, a trecut prin fața bisericii și asculta predica, moment în care preotul a văzut-o și i-a spus cuvinte care au determinat-o să se gândească serios la viața ei.

Auzind cuvintele episcopului, Margareta și-a dorit să-și schimbe viața desfrânată pe care o avea. Și-a donat averea săracilor și a renunțat la hainele de femeie, primind numele Pelaghia la botez. A trăit numai retrasă, în rugăciune și a murit creștinește.

Tot astăzi mai sunt prăznuiți și Sfânta Taisia, Sfântul Cuvios Mucenic Ignatie și Cuviosul Nou Mucenic Ignatie Athonitul. Această zi este marcată cu cruce neagră în calendar.

Tradiții în ziua de vineri
În ziua de vineri, credincioșii trebuie să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri. În primul rând, este zi de post. Astfel, nu se consumă alimente de dulce precum carne, lapte sau ouă și alte preparate ce le conțin. Unii oameni țin chiar și post negru, pentru a se curăți de toate relele.

Mai mult, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări. În unele biserici se țin slujbe, iar femeile duc merinde pe care preotul le sfințește. La final, sunt date de pomană.

În ziua de vineri, când este sărbătorită marea Sfântă Pelaghia, nu se lucrează, nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi casnice. Oamenii se roagă în ziua de vineri și există chiar și rugăciuni speciale pentru această zi.

”Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta. Amin!”