Obiceiuri si superstitii Inaltarea Domnului!

În data de 25 mai, creștin-ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului, o zi importantă din calendarul religios. În popor, această sărbătoare mai este cunoscută sub numele de Ispas, derivat din cuvântul de origine slavonă „Supasu”, care înseamnă Mântuitorul.

Înălțarea Domnului marchează ultimul eveniment din viața pământeană a Mântuitorului, când acesta s-a înălțat la ceruri, punând astfel capăt lucrării sale de răscumpărare a omenirii de sub robia păcatului și a morții.

În această zi specială, există câteva superstiții și tradiții pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Se crede că evitarea anumitor acțiuni poate aduce noroc și protecție împotriva ghinionului. Iată ce trebuie evitat în ziua de Înălțarea Domnului:

Munca grea: Se consideră că este nepotrivit să desfășurați activități solicitante din punct de vedere fizic în această zi. Este recomandat să vă odihniți și să vă bucurați de liniște și pace.

Spălarea hainelor: Tradiția spune că nu este bine să spălați hainele în această zi, deoarece se crede că veți spăla norocul și binecuvântările din viața voastră. Este preferabil să amânați această activitate pentru o altă zi.

Tăiatul lemnelor: Se crede că tăierea lemnelor în ziua de Înălțarea Domnului poate atrage ghinion și necazuri în gospodărie. Este mai bine să lăsați această activitate pentru alt moment.

Călătoriile lungi: Este considerat nesăbuit să începeți călătorii lungi în această zi, deoarece se crede că veți atrage nefericire și obstacole pe drumul vostru. Este mai prudent să amânați călătoria pentru o altă ocazie favorabilă.

Certurile și neînțelegerile: Ziua de Înălțarea Domnului este considerată un moment de pace și armonie. Se spune că certurile și neînțelegerile pot aduce energii negative și dezbinare în familie sau în comunitate. Este recomandat să evitați conflictele și să vă concentrați pe împăcare și bunăvoință.

Este important de menționat că aceste superstiții și tradiții sunt parte a moștenirii culturale și religioase a poporului și că respectarea lor este la latitudinea fiecărui individ. Indiferent de credințe și tradiții personale, această zi poate fi un prilej de reflecție, rugăciune și împăcare spirituală.