Cât face 10+10:10? Exercițiul care pe care mulți elevi de clasa a 8-a l-au greșit

În universul matematicii, înțelegerea corectă a regulilor și principiilor este esențială pentru rezolvarea corectă a problemelor. Un exemplu perfect în acest sens este exercițiul 10+10:10, o problemă simplă la prima vedere, dar care a pus pe jar mințile multor elevi de clasa a 8-a.

Când vine vorba de rezolvarea ecuațiilor sau a expresiilor matematice, este vital să înțelegem și să aplicăm corect ordinea operațiilor, cunoscută și sub numele de regulile BIDMAS sau PEDMAS. Aceste reguli stabilesc ordinea în care operațiile trebuie efectuate: paranteze , exponente și rădăcini , înmulțire și împărțire (de la stânga la dreapta), adunare și scădere (de la stânga la dreapta).

Să ne aplecăm acum asupra problemei care a generat confuzii: 10+10:10. În lipsa parantezelor sau a exponenților, trecem direct la următoarele operații, înmulțirea și împărțirea, care au prioritate față de adunare și scădere conform regulilor BIDMAS/PEDMAS. Așadar, în expresia dată, vom împărți mai întâi 10 la 10, obținând 1. Înlocuim acest rezultat în expresia inițială și obținem 10+1, adică 11.

Contrar percepției unor elevi, care au interpretat expresia ca o succesiune simplă de operații de la stânga la dreapta, rezultatul corect al expresiei 10+10:10 nu este 20, ci 11. Greșeala acestora constă în faptul că au adunat 10+10, obținând 20, și apoi au împărțit acest rezultat la 10, ajungând astfel la rezultatul 2.

În concluzie, această problemă aparent simplă subliniază importanța înțelegerii și aplicării corecte a regulilor matematice. Exercițiul 10+10:10, care a generat confuzii printre mulți elevi de clasa a 8-a, ne reamintește faptul că matematica este, înainte de toate, o știință a ordinii și preciziei.