Răsturnare de situaţie! De ce a fost atacată, de fapt, Maria Diana de urs

Maria Diana și-a găsit sfârșitul într-un mod tragic, după ce a fost atacată de un urs în zona turistică Jepii Mici. Violența atacului a fost atât de mare încât a șocat chiar și pe salvatorii ajunși la fața locului. Aceștia au fost și ei în pericol și nu au putut recupera fata până când ursul nu a fost împușcat. Specialiștii au explicat de ce animalul a avut un comportament atât de agresiv.

Tragedia de marți, 9 iulie, a șocat o întreagă țară. Maria Diana și prietenul ei se aflau pe un traseu din Munții Bucegi, iar fata a dorit să urmeze poteca spre cascada Urlătoarea, situată lângă Valea Spumoasă. Din păcate, un urs le-a ieșit în cale. A prins-o pe tânără de picior și a târât-o aproape de prăpastie. Prietenul ei a sunat imediat la 112, dar fata nu a mai putut fi salvată. Când salvatorii au ajuns, victima decedase deja.

Motivul atacului ursului
Maria Diana nu a avut nicio șansă în fața ursului care a atacat-o în zona turistică Jepii Mici. Atât ea, cât și iubitul ei, au urmat instrucțiunile agenților de la 112, dar nu au reușit să îndepărteze animalul. Ursul a continuat să fie violent chiar și când au apărut salvatorii.

„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de ‘pradă’ și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei. Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului.”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Ioan Mihai Pop, expert în comportamentul urșilor, a explicat că aceștia atacă doar când se simt amenințați. De obicei, atacurile urșilor nu se încheie cu o agresiune letală, dar în cazul Mariei Diana, terenul accidentat și lipsa unor refugii adecvate au făcut imposibilă evitarea ursului.

„În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema apare când locul atacului nu oferă niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine și nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, dacă atacul s-a petrecut într-o zonă unde urcarea este aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești”, a spus Ioan Mihai Pop, specialist în urși.

Specialiștii suspectează că ursul era turbat
George Stratulat, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, a declarat că urșii nu atacă fără un motiv anume, dacă nu se simt amenințați.

Astfel, bărbatul a susținut că, cel mai probabil, ursul care a atacat-o pe Maria Diana era turbat. Din acest motiv, animalul va fi testat pentru rabie. George Stratulat a anunțat că au fost deja prelevate probe și trimise către examinare.

„Suntem pregătiți să primim probe pentru examinare anatomo-patologică și virusologică pentru rabie. Avem un protocol prin care toate animalele sălbatice împușcate sunt supuse acestor teste.”, a precizat George Stratulat, conform Agerpres.