Experții au oferit o explicație pentru atacul ursului care a dus la moartea tinerei de 19 ani. Motivul principal al agresiunii animalului a fost…

O recentă tragedie a șocat comunitatea montană din România, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Incidentul, care a avut loc marți după-amiază, a pus în lumină comportamentul agresiv al urșilor în anumite situații. Conform autorităților, ursul a tras victima într-o prăpastie, iar salvatorii au fost nevoiți să împuște animalul pentru a putea recupera corpul tinerei.

Intervenția autorităților și reacția acestora

Salvamontiștii din Prahova, chemați să intervină la locul incidentului, au întâmpinat un urs extrem de agresiv. Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, a menționat că ursul se afla la doar 10 metri de victimă și era pregătit să atace și echipa de salvare. Comportamentul violent neobișnuit al ursului a dus la speculații că acesta ar putea fi turbat, deoarece nu se comporta conform tiparului unui urs tânăr fără pui de apărat.

Opiniile experților în comportamentul urșilor

Specialiștii în comportamentul urșilor au venit cu explicații pentru violența incidentului. Ioan Mihai Pop, expert în acest domeniu, a explicat că urșii atacă de obicei doar când se simt amenințați. Atacurile sunt în general false, menite să sperie intrușii fără a cauza vătămări letale. În cazul acestui tragic eveniment de pe Jepii Mici, terenul dificil și lipsa unor refugii adecvate au făcut imposibilă evitarea atacului.

”A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de ‘pradă’ și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei. Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

”În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi.

Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, dacă s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești”, a spus Ioan Mihai Pop, specialist în urși.

Măsuri de prevenire și comportament adecvat în prezența urșilor

Având în vedere pericolul și comportamentul imprevizibil al urșilor, autoritățile și experții subliniază importanța prudenței sporite pe traseele montane. Este esențial ca drumeții să fie bine informați despre cum să reacționeze în cazul unei întâlniri cu un urs. Se recomandă menținerea unei distanțe sigure, evitarea zgomotelor care ar putea deranja animalele și utilizarea spray-urilor anti-urs pentru o protecție suplimentară.

De asemenea, autoritățile pregătesc măsuri suplimentare pentru a gestiona populația de urși și a proteja turiștii. Printre soluțiile propuse se numără monitorizarea strictă a urșilor și crearea de adăposturi sigure pe traseele des frecventate, pentru a preveni viitoare tragedii.