Calendar ortodox 16 septembrie. Ce nu ai voie să faci niciodată joi

Ziua de 16 septembrie este extrem de importantă pentru credincioși, pentru că atunci este sărbătorită o sfântă importantă. Mai exact, Sfânta Mare Muceniță Eufimia este prăznuită la data de 16 septembrie în calendarul ortodox. Vezi ce nu ai voie să faci în ziua de joi.

Sfânta Mare Muceniță Eufimia, 16 septembrie

Sfânta Mare Muceniță Eufimia este sărbătorită de credincioși la data de 16 septembrie. În această zi importantă o preamărim pe sfânta făcătoare de minuni, care iubea oamenii și făcea orice pentru a-i vedea bine.

Sfânta Eufimia a fost credincioasă de mică și părinții ei au îndemnat-o să îl iubească pe Dumnezeu. Pentru că nu a vrut să se închine idolilor atunci când a crescut și s-a aflat că este credincioasă, a fost supusă la chinuri grele timp de 16 zile.

La început, după ce a fost chinuită în diferite moduri, a fost aruncată apoi într-un cuptor încins, într-o apă plină şerpi, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieşit nevătămată și toată lumea a rămas uimită.

Văzând că nu o pot ucide, au decis să o arunce la fiarele sălbatice, în timpul jocurilor de circ. Atunci, s-a produs un cutremur mare de pământ, care i-a făcut pe spectatori și pe soldații care păzeau arena să fugă. Abia atunci și-a dat sufletul și l-a lăsat în voia Domnului.

Moaștele Sfintei sunt făcătoare de minuni

Moaștele sfintei au fost puse la loc de cinste și încă de la început au făcut o mulțime de minuni. Episocpul a văzut că din moaștele sfintei curgea un sânge binemirositor, pe care pe îl strângea și îl folosea apoi pentru a vindeca bolnavii. Moaştele pot fi văzute în Catedrala patriarhală „Sfântul Gheorghe” din Fanar.

În unele zone, în ziua de joi erau interzise șezătorile. În schimb, erau permise logodnele, nunțile, orice eveniment legat de iubire.

Se spune că cine se naște joi va avea mare noroc de dragoste și bani. Mai mult, ă speli icoana Maicii Domnului cu busuioc şi să te speli cu apa aceea şi s‑o dai pe flori, pentru dragoste și sănătate.