Avertizare meteo: Vin ninsorile in Romania.

Vremea s-a schimbat radical în ultima perioadă, de câteva zile. De la temperaturile plăcute, ridicate, de peste 25 de grade, atmosfera s-a schimbat foarte mult acum și meteorologii vin cu vești rele. Sunt șanse mari să ningă în unele zone din țară, așa cum au anunțat specialiștii.

Vreme rea în toată țara
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis o informare de vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor din țară. Informarea meteo ANM este valabilă de vineri, 08 octombrie, de la ora 10, până luni, 11 octombrie, la ora 10.

În acest interval, vremea va fi deosebit de rece. Termometrele vor indica temperaturi mult mai scăzute decât cele normale pentru luna octombrie. Sunt așteptate ploi în toată țara cel puțin o săptămână. Cantitățile de apă vor ajunge chiar și la 25 de l/mp în anumite zone, iar izolat ele pot depăși 30 de l/mp.

Vântul va sufla cu mare putere zilele acestea și va ajunge la viteze de peste 60…70 km în masivele vestice, în sudul Banatului și pe litoral. În restul zonei montane, în regiunile sudice și sud-estice, va atinge viteze de 40-60 km/h.

Vremea se strică chiar de azi, joi, și atmosfera neplăcută continuă zile bune de acum. Sunt așteptate ploi în special în partea de sud a țării, mai ales vineri și sâmbătă. Precipitațiile vor apărea și în partea de vest, dar și în sud-vest. Se intensifică în zilele de sâmbătă și duminică.

„În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, cu valori termice în cursul zilelor mult mai coborâte decât mediile multianuale specifice datei”, a precizat ANM.

Ninsori la munte
La munte se anunță ninsori în următoarele zile. Meteorologii spun că există o posibilitate mare de a se așeza un strat considerabil. De precizat că ninsorile vor apărea la altitudini mari, de peste 1500 de metri.

Spre cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, în intervalul 11-18 octombrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice.