Dragoș Bucur despre boala cu care trăiește de 20 de ani: „E o boală cronică. Eu nu o să mai scap niciodată”

Dragoș Bucur a fost prezent la o conferință despre un nou dispozitiv medical menit să-i ajute pe pacienții cu diabet și le-a împărtășit tuturor despre boala cu care trăiește de mai bine de 20 de ani.

Dragoș Bucur despre diabet: „E o boală cronică. Eu nu o să mai scap niciodată”
Om de televiziune, actor și filantrop, Dragoș Bucur este o prezență cunoscută în România. Puțini știu, însă, că acesta a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 în urmă cu 20 de ani și că tot atunci a învățat să trăiască cu boala, astfel încât activitatea lui de zi cu zi să nu fie afectată.

Amintindu-și de perioada în care a fost diagnosticat, prezentatorul emisiunii „Visuri la cheie” a povestit că la început a negat boala în spirit de revoltă: „Trebuie să țineți cont că eu am făcut diabet acum 20 de ani. La un an jumătate, am zis <<eu nu am diabet>>. Am aruncat pen-urile, aparatul de testat. Mi s-a făcut rău după 4-5 zile și am revenit la viața cu care deja m-am obișnuit. E o vorba în diabet. Se spune că dacă te lupți cu diabetul, pierzi. Trebuie să te împrietenești cu diabetul. Eu l-am acceptat. Sunt perioade în care merge prost orice ai face și n-ai ce să faci. Stai și aștepți să treacă. Dar oricine poate face față acestei afecțiuni. E mai trist când vorbim despre copii.”.

Dragoș mai spune că în ciuda diagnosticului de „boală cronică”, se consideră o persoană sănătoasă, iar analizele confirmă că organismul său e unul puternic și bine întreținut: „Diabetul e o boală cronică. Eu nu o să scap niciodată. Eu nu am nicun fel de complicații. Analizele mele sunt analize de om sănătos. Încă nu e nimic afectat din organismul meu. Am mai îmbătrânit și eu, nu mai văd așa bine, port ochelari, dar altfel e un diabet controlat.”.

Actorul, recunoscător pentru evoluția tehnologiei medicale
Dragoș Bucur a vorbit despre cum s-a schimbat viața lui odată cu evoluția tehnologiei medicale și cum noile dispozitive de monitorizare ale glicemiei i-au permis să aibă un trai normal: „Eu nu sunt un mare adept al tehnologiei. Din contră. Sunt mai old school. Mai puțin când vine vorba despre diabet. Eu sunt într-un fel dependent nu doar de insulină, ci și de tehnologie. De vreo 5-10 ani folosesc un dispozitiv al monitorizării al glicemiei continue, în timp real. Și o pompă de insulină de ceva ani. Ba mai mult, de 3 ani folosesc și un sistem care îți combină informațiile de la senzorul de glicemie și le transmite mai departe către pompa de insulină. Eu în combinația asta de tehnologie duc o viață normală. Eu fac sport și sport destul de extrem. Merg pe munte, fac trasee de 14-15 ore, mă dau cu placa o zi întreagă, fac rafting. Lucruri pe care nu ai cum să le faci cu metoda clasică de tratare a diabetului de tip 1. Deși spun că sunt dependent, și nu-mi place în mod normal dependența, de fapt pe mine tehnologia mă ajută foarte mult în managementul diabetului. Nici nu știu cum m-aș descurca acum fără asta. Fără telefon și fără social media, n-am nicio problemă. Mașina mea n-are GPS pe ecran, nu vorbește cu mine. În schimb, în tratamentul diabetului nu știu cum m-aș descurca fără tehnologie”.

Prezentatorul TV: „Faptul că am diabet de 20 de ani a fost un lucru relativ bun”
Privind lucrurile într-o notă optimistă, Dragoș Bucur a recunoscut că tocmai un diagnostic dur primit la o vârstă de fragedă l-a dus spre adoptarea unui stil de viață echilibrat: „În cazul meu, faptul că am diabet de 20 de ani a fost un lucru relativ bun, pentru că pe mine m-a ferit de foarte multe excese. Eu am descoperit diabetul într-o perioadă în care excesul era parte din viața mea. Eu munceam în perioada aia, îmi începeam ziua la 6:30 ziua și se încheia la 23:30, după aceea mă duceam și petreceam. Zi de zi, de vreo șase ani. De pe la 18 ani. Predam la două facultăți, jucam la 3 teatre, începusem să fac televiziune, făceam film, aveam o firmă. Eram total inconștient. Mâncam numai prostii, nu prea mai făceam sport. E, faptul că a apărut diabetul în viața mea a fost ca un semnal. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă n-aș fi făcut diabet. Pe bune. Nu știu cum ar fi evoluat viațșa mea. Eu m-am liniștit, trăiesc o viață bună, fără excese. ”.

În final, actorul le spune tuturor oamenilor să fie atenți la stilul de viață. Alimentația și sportul sunt cele două ingrediente care par să țină problemele de sănătate la distanță: „Dincolo de tehnologie și aceste device-uri care mie îmi fac viața mai ușoară, insist pe celelalte lucruri: alimentația, de 20 de ani cred că se ignoră importanța ei, nu se poate să mănânci numai prostii, să bei numai tâmpenii, și sportul. Nu știu cum s-a ajuns la o oră de sport pe săptămână la școală, nu înțeleg cum copiii au ajuns să nu mai alerge, să prefere mall-ul în locul pădurii și al terenului de sport. Cumpătare, sport, alimentație sănătoasă și informație. Cu cât ai mai multe informații cu atât gestionezi mai bine situația.”.