Un sfânt important este prăznuit pe 2 ianuarie 2023. Sărbătoarea zilei

În fiecare an la data de 2 ianuarie ste prăznuit Sfântul Serafim Sarov, dar și pe Sfântul Ierarh Silvestru.

Cine a fost Sfântul Serafim Sarov
Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în anul 1759, în orașul Kursk din Rusia, într-o familie de negustori. Fiind credincios de mic copil, el a intrat la mănăstire la vârsta de 19 ani, iar la 27 de ani era hirotonit diacon, urmând ca la vârsta de 34 de ani, Sf. Serafim să devină preot și duhovnic al mănăstirii de maici Diveevo.

La scurt timp Sfântul Serafim a început o viață de pustnicie în pădurile din Sarov, într-o mică colibă unde trăia în merenie rugându-se necontenit la dumnezeu și citind Sfânta Scriptură. Doar dumincia el ajungea la mânăstire ca să se împărtășească apoi se întorcea în pădure, la coliba lui.

După o vreme Sfântul Serafim a început să fie vizitat de miii de pelerini din toate colțurile Rusiei pentru că se dusese vestea că face mari minuni pentru cei bolnavi și plini de necazuri.

Acesta a plecat în pace la Domnul, la data de 2 ianuarie 1833, îngenuncheat fiind în fața icoanei Născătoarei de Dumnezeu.

Rugăciune către Sfântul Serafim Sarov
O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate și ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să ținem cu tărie credința ortodoxă, cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu. O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credință și cu dragoste ne rugăm ție și nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta. Acum și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne și apără-ne cu rugăciunile tale de săgețile cele pline de răutate ale diavolului, ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne învrednicim a moșteni fericirea lăcașurilor Raiului. Căci în tine ne punem astăzi nădejdea, Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neinserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi, ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.