Cum ne pregătim de Sfântul Andrei. Cele mai importate tradiții și interdicții

Una dintre cele mai mari sarbatori ale anului este rememorarea Sfântului Andrei. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor, iar ziua de 30 noiembrie este, într-un fel, echivalentul românesc al nopţii de Halloween. Află cum trebuie să te pregătești de această mare sărbătoare și ce tradiții trebuie să respecți în această mare sărbătoare.

Tradiții de Sfântul Andrei
Ziua de Sfântul Andrei este însoţită de multe tradiţii româneşti şi superstiţii de care credincioșii țin cont pentru a se asigura că le va merge bine până la sfârșitul anului și pentru a se asigura că nu vor fi urmăriți de ghinion. De la cei mai tineri, până la cei mai în vârstă, tradițiile se respectă cu sfințenie.

Se crede că lupii încep să vorbească cu grai de om şi spun lucruri îngrozitoare, iar cei care vor fi atacaţi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

Despre noaptea de Sfântul Andrei se spune că este una magică. Pentru a dezlega descântece și alte vrăji, oamenii participă la un ritual care se desfășoară în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot
ce s-a întâmplat.

Tradiția susține că în ajun circulă strigoii, aceştia fiind suflete pedepsite, care au plecat din această lume prin violență sau au avut o viață nepotrivită. Astfel, pentru a te proteja de strigoi, pune usturoi la fereastră, la ușă, dar și la mâna copiilor. Cu ajutorul unei bucățele, fă-le celor mici o cruce pe mână, pentru ca aceștia să nu fie furați de spiritele rele. Mai mult, spiritele rele nu vor putea intra în case dacă ftoate femeile întorc în seara de Sfântul Andrei toate cănile şi vasele cu gura în jos.

Cele mai importante obiceiuri de Sfântul Andrei
Cât despre fetele nemăritate, care vor să-și viseze ursitul, trebuie să-și ascundă sub pernă un fir de busuioc. În noaptea de Sfântul Andrei își vor visa alesul. Mai mult, pentru a cuceri inima celui pe care îl iubesc, întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, care diferă în funcție de zona din care ele provin.

Mai mult, de Sfântul Andrei nu uita să pui grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta de anul următor, dar și cât de prosper va fi noul an și cât de împlinită va fi familia ta.

Oamenii merg la biserică de Sfântul Andrei, în special cei care îi poartă numele. Peste 800.000 de români poartă numele marelui Sfânt, ocrotitorul țării noastre.