Mare sărbătoare pe 4 decembrie. Cine își sărbătorește ziua de naștere

În fiecare an, pe data de 4 decembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfânta Muceniță Varvara și pe Sfântul Cuvios Ioan Damaschin! Toți cei care poartă aceste nume sfinte își vor serba ziua onomastică duminică, 4 decembrie.

Cine a fost Sfânta Muceniță Varvara
Sfânta Varvara trăit pe vremea Împăratului Maximilian, între anii 284-305, la Heliopolis. Ea era o fată extrem de frumoasă, așa că tatăl său a decis să o închidă într-un turn. Acolo în turn ea a descoperit adevărata credință în dumnezeu și le povestea păzitoarelor ei adevărul despre zei: „ Zeii pe care ii cinstește tatăl meu sunt făcuți de mâini omenești. Pe cei de aur si de argint i-au făcut zlatarul (argintarul) si pe cei de piatra i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuți au putut zidi aceasta luminata înălțime cereasca si o frumusețe ca aceasta pamântească, neputând ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”.

Sfânta Muceniță Varvara a sfârșit ucisă de tatăl ei pentru că nu a vrut să se închine zeilor. Ea a dorit să facă două ferestre în turnul în care se afla prizonieră fiica sa, însă ea a cerut să fie făcute trei.

„Mai bine este sa fie trei decât două, căci tu, părintele meu ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare- a doi luminatori cerești, al soarelui și al lunii, ca să lumineze baia, iar eu am poruncit ca să se facă și a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse și celei neinserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume”. a cerut Sfânta Muceniță Varvara. Pentru aceste vorbe ea a fost ucisă cu sabia de propriul părinte.