Educați copiii astfel încât să fie fericiți, nu pentru a vă aduce vouă fericire.

“Educația adevărată este o știință. Fiecare părinte ar trebui să fie conștient de uriașa responsabilitate pe care o are.” Greșelile părinților în educația copilului, văzute prin ochii părintelui Vasile Ioana.

Protecția excesivă

Protecția exagerată reprezintă una dintre cele mai mari erori pe care părinții le pot comite în educația copiilor. Părintele Vasile Ioana subliniază că, de cele mai multe ori, mamele fac această greșeală din dorința de a-și ocroti copiii, ajungând să facă totul în locul lor și să-i copleșească cu atenție. În astfel de condiții, copilul ajunge să creadă că totul i se cuvine și nu va mai lupta pentru nimic.

Absența unui model de iubire între părinți

„Dragi părinți, evitați să vă certați în fața copiilor… Conflictele dintre părinți produc traume… Este important să lăsăm copilul într-o zonă neutră, independentă de disputele noastre.”

Lipsa credinței

Se subliniază ideea că un părinte care își manifestă credința devine un model pentru copilul său, care va ajunge să îl imite. De aceea, părintele Vasile Ioana recomandă părinților să meargă la biserică împreună cu copiii, să-i ducă la împărtășanie și să le arate cum să facă fapte bune.

Utilizarea cuvintelor cu energie negativă

Blestemele și jurămintele nu trebuie folosite în prezența copiilor… Nu-i mai implicați pe copii în aspecte negative. Când utilizați cuvinte negative, de joasă frecvență, copilul va trăi în această zonă.”

Neimplicarea în viața copilului

Se recomandă ca părinții să se străduiască să petreacă zilnic timp alături de copil și să se implice în nevoile emoționale ale acestuia. O soluție la îndemână pentru a petrece mai mult timp cu copiii este prin joc: „Joacă-te cu copilul, astfel va simți că ești prezent.”

Să nu îți ierți copilul

Pentru ca un copil să se simtă iubit și să nu se confrunte cu anxietate sau să se îndepărteze de părinți, el are nevoie de libertate în alegeri și de iertare: „Să-i iubim pe copii necondiționat, să le oferim libertatea de a acționa și să-i iertăm când greșesc.”

Părinții iau decizii în locul copilului
Se subliniază necesitatea de a le acorda copiilor libertatea de a alege: „Copiii trebuie crescuți în spiritul libertății de a alege și de a-și asuma responsabilitatea deciziilor proprii.” Realizând acest lucru, copilul va avea șansa de a trăi fericit și de a aduce fericire celor din jur.