Ce se întâmplă dacă mănânci cireşe seara înainte de culcare? Sigur nu te aşteptai la așa ceva

Cireşele sunt, fără îndoială, printre cele mai atractive fructe de sezon. Dar, pe lângă aspectul lor delicios, aceste fructe vedetă au multiple beneficii pentru sănătate, conform cercetărilor ştiinţifice.

Un aspect mai puţin cunoscut despre cireşe este că ele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care reglează ciclul somnului. Spre deosebire de suplimentele de melatonină disponibile în comerţ, care pot avea efecte secundare precum dureri de cap, greaţă, vise neplăcute şi ameţeli, cireşele nu produc astfel de efecte adverse. Specialiştii recomandă consumul de cireşe cu o oră înainte de culcare.

Aceiaşi compuşi – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au demonstrat efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Aceştia protejează celulele creierului de stresul oxidativ, contribuind la prevenirea diferitelor tipuri de demenţă.

Antocianinele din cireşe au fost asociate cu reducerea creşterii celulelor canceroase şi stimularea distrugerii acestora. Studiile au arătat că antocianinele pot încetini dezvoltarea celulelor de cancer la colon.

7 motive pentru a consuma cireşe.

Cireşele pot îmbunătăţi somnul

Cireşele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului. Spre deosebire de suplimentele de melatonină care pot provoca dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală, cireşele nu au astfel de efecte adverse. Specialiştii recomandă consumul de cireşe cu o oră înainte de culcare, conform The Epoch Times.

Cireşele sunt benefice pentru inimă şi sistemul circulator

În ceea ce priveşte melatonina, cercetările arată că persoanele care suferă de atacuri de cord tind să aibă niveluri scăzute de melatonină, care pot fi crescute prin consumul de cireşe. Polifenolii din cireşe ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, iar antocianinele protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce poate preveni formarea plăcilor arteriale.

Cireşele sunt benefice pentru creier

Aceleaşi substanţe – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au efecte pozitive asupra funcţiilor cerebrale, protejând celulele creierului de stresul oxidativ şi contribuind la prevenirea demenţei.

Cireşele sunt antiinflamatoare naturale

Specialiştii afirmă că antocianinele reduc inflamaţia la fel de eficient ca medicamentele prescrise, dar fără efectele secundare ale acestora.

Cireşele pot îmbunătăţi performanţa fizică

Consumul de cireşe poate ajuta sportivii să reducă durerile musculare post-antrenament, permiţând mai multe zile de antrenament şi mai puţin timp pentru recuperare. Efectul a fost observat atât la alergătorii de distanţă lungă, cât şi la cei care practică antrenamente de forţă.

Cireşele pot preveni atacurile de gută

Persoanele cu gută, o formă dureroasă de artrită, care au consumat cireşe timp de două zile, au prezentat un risc cu 35% mai mic de a avea un atac de gută, comparativ cu cei care nu au consumat aceste fructe.

Cireşele pot ajuta la prevenirea cancerului

Antocianinele din cireşe au fost asociate cu reducerea creşterii celulelor canceroase şi stimularea distrugerii acestora, în special în cazul cancerului de colon.