Spanacul, fabrica de substanţe nutritive. Leacul pentru zeci de afecțiuni

Spanacul este un adevărat depozit natural de vitamine şi minerale. Acesta are o mulțime de indicații terapeutice: hipertensiune arterială, anemie, avitaminoză, rahitism sau acnee. Spanacul curăță organismul de toxine și, potrivit studiilor, contribuie la fortificarea vaselor de sânge și a inimii.

Spanacul conţine săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii. De asemenea, este o sursă importantă de beta-caroten, luteină şi xanten, ceea ce ne ajută să ţinem deoparte afecţiunile oculare.

Spanacul este mai mult decât recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fetusului. Nemaivorbind de faptul că este anticancerigenă și că ajută extrem de mult acelor persoane care sunt în refacere după o boală grea. În plus, poate contribui mult la depășirea stărilor de epuizare și de oboseală.

Combate anemia
Interesant în cazul spanacului este că, deşi nu conţine atât de mult fier cum se credea în trecut, fiind devansat de alte legume, totuşi conţine o substanţă numită saponină, ce are proprietatea de a ajuta organismul să asimileze bine fierul. Astfel, efectele în combaterea anemiei, spre exemplu, pot fi mai bune în cazul în care se consumă spanac decât alte legume ce conţin o cantitate mai mare de fier. Nu e greu să-l introduci în dieta zilnică pentru că spanacul poate fi preparat în multe moduri, însă cele mai sănătoase sunt supele de spanac, sucul şi salatale cu spanac.

Reglează tensiunea arterială
Spanacul are un conţinut ridicat de minerale, şi anume potasiu şi sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai uşor iar fluxul sangvin intră în parametri normali, ceea ce determină sănătatea inimii, spun specialiştii.

Combate depresia și tratează răni
Spanacul poate fi consumat proaspăt, în salate sau sub formă de suc proaspăt de spanac, dimineaţa, pentru combaterea depresiei, acesta ajutând şi la refacerea organelor bolnave, la tratarea ulcerului, a anemiei.

De asemenea, se pot face şi cataplasme cu frunze de spanac opărite cu care se tratează anumite răni.

Spanacul se consumă cu moderație
Deşi este un veritabil remediu pentru zeci de afecţiuni, spanacul nu este recomandat oricui. Renumit pentru curăţarea intestinelor de toxine şi pentru că uşurează digestia, spanacul trebuie consumat cu moderaţie, în special de persoanele cu afecţiuni hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continuţului de oxalaţi de potasiu şi de calciu.

De asemenea, persoanele care suferă de litiază trebuie să evite consumul excesiv deoarece conţine acid uric.