Sfântul zilei de 17 ianuarie 2023. Rugăciunea care se spune

Calendarul ortodox al zilei de luni, 17 ianuarie ni-l aduce în atenție pe Sfântul Antonie cel Mare, considerat întemeietorul vieții monahale și cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vieții călugărești. Este sărbătoare cu cruce neagră marcată în Calendarul Ortodox, o zi în care credincioșii țin post pentru sănătate și se roagă sfântului zilei.

Sfântul Antonie cel Mare. Pe 17 ianuarie, în fiecare an este prăznuit Sfântul Antonie, considerat sfântul care îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme.

Sfântul Antonie cel mare – un mare sfânt al creștinismului

Sfântul Antonie cel mare s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc în anul 251, ca fiul unor țărani creștini înstăriți. Încă de mic a deprins calea credinței, iar apoi, la vârsta de 20 de ani, după ce a rămas fără părinți, Antonie a auzit în biserică cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, iar de atunci viața lui s-a schimbat.

“Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi” (Matei 19, 21).

La auzul acestor cuvinte, Antonie a înțeles care este calea pe care trebuie să o urmeze. El a dat toată averea sa oamenilor săraci, și-a încredințat sora unei comunități de fecioare, iar apoi s-a retras în singurătate.

Sfântul Antonie cel Mare este considerat un mare sfânt al creștinismului. Dacă ești bun credincios, în sfânta zi de sărbătoare marcată în calendar cu o cruce roșie, aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare Troparul Sfântului Antonie cel Mare:

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, Parintele nostru Antonie. Si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere, slava Celui ce te-a incununat pe tine, slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Antonie cel Mare
„Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava şi mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem.

O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite şi de păcate.

Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţă şi ros de patimi, loc plăcut Ţie, în care să se sălăşluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.”

Alți Sfinți sărbătoriți de Biserica Ortodoxă luni, 17 ianuarie 2022

În ziua în care se face pomenirea Sfântului Antonie cel Mare și este sărbătoare cu cruce neagră, sunt prăznuiți și următorii mari Sfinți: Sfântul Cuvios Antonie cel Nou, Împăratul Teodosie cel Mare și Sfântul Cuvios Ahila.

În această zi credincioșii citesc Rugăciunile Începătoare și Rugăciunea zilei de luni, după care citesc Acatistul Sfântului Antonie cel Mare.

Până la finalul lunii ianuarie mai sunt cinci sărbători cu cruce neagră și o sărbătoare cu cruce roșie. Sunt prăznuiți: Sfinții Atanasie si Chiril, Sfantul Eftimie cel Mare, Sfantul Grigorie de Nazianz, Sfântul Bretanion, Sfântul Xenofont, soția sa, Maria, și fiii lor Arcadie și Ioan, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gura de Aur, precum și Sfinții Trei Ierarhi.