Medic TIBETAN: ”FRICA este DUȘMANUL inimii omului, pentru ca ÎȚI este imposibil să fii fericit când îți este teama…”

Reporter: Cand un pacient vine la consultatie, cum descoperiti care este boala lui?

Doctorul tibetan: Observand cum se misca, postura sa, modul in care ma priveste. Nu este nevoie sa-mi vorbeasca, nici sa-mi explice ce i se intampla. Un doctor de medicina tibetana experimentat stie de ce sufera pacientul sau imediat ce acesta se apropie la mai putin de 10 metri de el, scrie oficialmedia.com.

R: Totusi luati pulsurile bolnavului.

Doctorul tibetan: Asa obtin informatii necesare despre sanatatea bolnavului. Prin citirea ritmului pulsurilor se pot diagnostica 95% din boli, inclusiv cele psihologice. Informatia pe care o ofera ritmul pulsurilor este la fel de riguroasa ca cea a unui calculator. Citirea acestei informatii, insa, cere multa experienta.

R: Si apoi cum vindecati?

Doctorul tibetan: Cu mainile, cu privirea si cu ajutorul preparatelor din plante si minerale.

R: Conform medicinei tibetane, care este originea bolilor?

Doctorul tibetan: Ignoranta noastra.

R: Scuzati-mi ignoranta, dar ce intelegeti dumneavoastra prin ignoranta?

Doctorul tibetan: Sa nu stii ca nu stii. Sa nu vezi cu claritate. Cand vezi cu claritate, nu trebuie sa gandesti. Cand nu vezi cu claritate, pui in miscare gandirea. Si cu cat gandim mai mult, cu atat mai ignoranti suntem si mai multa confuzie cream.

R: Cum pot sa fiu cat mai putin ignorant?

Doctorul tibetan: O sa-ti dau o metoda foarte simpla: practicand compasiunea. Este felul cel mai simplu in care poti sa-ti reduci gandurile. Si iubirea. Daca iubesti o persoana cu adevarat, adica, daca nu o vrei doar pentru tine, creste compasiunea ta.

R: Ce probleme vedeti in Occident?

Doctorul tibetan: Frica. Frica este dusmanul inimii omului.

R: De ce?

Doctorul tibetan: Pentru ca iti este imposibil sa fii fericit cand iti este teama. Si, de asemenea, iti este imposibil sa-i faci fericiti pe ceilalti cand tie iti este frica.

R: Cum putem infrunta frica?

Doctorul tibetan: Cu acceptare. Frica este rezistenta fata de necunoscut.

R: Si, ca medic, in ce parte a trupului intalniti mai multe probleme?

Doctorul tibetan: La coloana vertebrala, in partea de jos a coloanei vertebrale: va asezati prea mult timp in aceeasi postura. Din punct de vedere al vitalitatii, aveti prea multa rigiditate.

R: Avem multe probleme.

Doctorul tibetan: Credem ca avem multe probleme, dar, in realitate, problema noastra este ca nu avem probleme.

R: Ce vreti sa spuneti cu asta?

Doctorul tibetan: Ca ne-am obisnuit cu un nivel de necesitati bazale acoperite, asa ca, orice mica contradictie ne pare o problema. Atunci, activam mintea si incepem sa ne invartim in cerc fara sa gasim un raspuns, o solutie.

R: Atunci ce recomandati?

Doctorul tibetan: Daca problema are solutie, atunci nu este o problema. Daca nu are solutie, cu atat mai putin.

R: Si pentru stres?

Doctorul tibetan: Pentru a evita stresul, cel mai bine este sa fii nebun.

R: …?

Doctorul tibetan: Este o gluma. Desi, nu in totalitate. Adica, sa pari normal pe dinafara si pe dinauntru sa fii nebun: este cea mai buna forma de a trai.

R: Ce relatie aveti cu mintea dvs.?

Doctorul tibetan: Sunt o persoana normala, adica, foarte des gandesc. Dar mintea mea este antrenata. Cu aceasta vreau sa spun ca nu-mi urmaresc gandurile. Ele vin, dar nu-mi afecteaza mintea si nici inima.

R: Dumneavoastra radeti mult, asa-i?

Doctorul tibetan: Cand cineva rade isi deschide inima catre noi. Daca nu-ti deschizi inima nu poti avea simtul umorului. Cand radem, totul este clar. Este limbajul cel mai puternic: ne conecteaza direct unii cu altii.

R: De asemenea, ati inregistrat un CD electronic cu MANTRA-ele pentru publicul occidental.

Doctorul tibetan: Muzica, MANTRA-ele si energia trupului sunt acelasi lucru. Ca si rasul, muzica este un canal foarte bun de conectare cu aproapele tau. Prin muzica putem sa ne deschidem si sa ne transformam: asa o folosim in traditia noastra.

R: Si viata ce sens are?

Doctorul tibetan: Viata are sens si nu are sens. Depinde cine esti. Daca-ti traiesti cu adevarat viata, atunci viata are sens. Toti avem viata (suntem vii), dar nu toata lumea si-o traieste. Toti avem dreptul sa fim fericiti, dar trebuie sa exercitam acest drept. Daca nu o facem, viata nu are sens.