10 simptome ale nivelului crescut de colesterol

Cu toate că aceste 10 simptome ale nivelului crescut de colesterol nu sunt întotdeauna semn al unei afecțiuni grave, dacă identifici mai multe dintre ele, este indicat să consulți un medic specialist pentru analizele necesare și tratamentul adecvat.

Nivelul de colesterol crescut, numit și hipercolesterolemie, este o boală care poate fi considerată „ucigașul tăcut” al organismului uman.

10 simptome ale nivelului crescut de colesterol

1. Senzație de greutate

Femeie care are o durere de stomac

Acumularea colesterolului rău (LDL) în artere este unul dintre elementele declanșatoare ale senzației periodice de greutate și indigestie. Lipidele depozitate în vasele sanguine și în ficat afectează buna funcționare a metabolismului care, la rândul său, afectează procesul digestiei, mai ales în cazul consumului de alimente bogate în grăsimi.

2. Probleme cu vederea

Creșterea nivelului de colesterol provoacă dificultăți în circulația sângelui, lucru ce cauzează probleme cu vederea. Pacienții cu această tulburare pot simți o iritație a ochilor și experimentează vedere neclară. De asemenea, albul ochilor devine galben.

3. Amețeală și dureri de cap

Simptome ale nivelului crescut de colesterol precum amețeala

Colesterolul ridicat poate forma plăci în artere care îngreunează circulația sângelui. Astfel, acesta afectează procesul de oxigenare și poate provoca amețeli, dureri de cap, dezechilibru și lipsa coordonării mișcărilor.

4. Inflamația extremităților

Excesul de colesterol în artere se poate manifesta printr-o inflamație a extremităților. De fapt, în unele cazuri acest disconfort este însoțit de amorțeală și senzație de furnicături.

Acest simptom este cauzat de grăsimile care împiedică buna funcționare a circulației și care, intervenind în schimbul de oxigen, afectează musculatura și articulațiile.

5. Respirație urât mirositoare

Simptome ale nivelului crescut de colesterol precum respirația urât mirositoare

Mulți pacienți cu hipercolesterolemie întâmpină dificultăți în privința controlării respirației urât mirositoare, chiar și atunci când au o igienă bucală optimă. Acest lucru apare deoarece colesterolul în exces afectează procesul de digestie și modifică pH-ul salivei.

6. Durere în piept

Durerea în piept este un semnal de alarmă. Există o mulțime de boli asociate cu apariția sa, însă multe dintre au legătură cu acumularea de colesterol. Excesul de colesterol îngreunează procesul de pompare a sângelui de către inimă și duce la apariția hipertensiunii.

7. Oboseală și lipsă de energie

Fată obosită pe marginea patului
Oboseala și lipsa de energie poate fi cauzată de mai mulți factori:

Boli cronice

Deficiențe nutriționale
Activitate fizică excesivă
Tulburări de somn

Cu toate acestea, atunci când oboseala devine o stare recurentă fără un motiv evident, este esențial să consultăm un medic specialist pentru a determina dacă acest lucru are legătură cu creșterea nivelului de colesterol.

Acumularea de colesterol afectează procesul de circulație a sângelui și, prin îngreunarea schimbului de oxigen și nutrienți, cauzează lipsă de energie fizică și mintală.

8. Constipație

Constipația este o tulburare cronică ce apare din cauza unor modificări în activitatea intestinelor. Deși în majoritatea cazurilor se produce din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, constipația poate fi și un simptom al hipercolesterolemiei.

9. Intoleranță alimentară

Intoleranța alimentară pe lista de simptome ale nivelului crescut de colesterol
Atunci când o persoană are tulburări metabolice și digestive corelate cu creșterea colesterolului, aceasta dezvoltă intoleranțe alimentare.

Acumularea de grăsimi în artere și în ficat intensifică senzația de greutate și balonare, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi. Pacienții cu hipercolesterolemie pot ajunge să dezvolte intoleranță la alimente precum:

Lactate
Carne roșie
Carne prăjită
Făină de grâu

10. Urticarie

Creșterea nivelului de colesterol în artere se poate manifesta prin urticarie și alte afecțiuni ale pielii. De obicei, pacienții pot avea următoarele simptome:

Pete roșii
Piele iritată
Mâncărimi
Coșuri