Proiect de lege! O noua zi libera pentru angajatii din Romania!

Mai multi senatori au depus la Parlament un proiect prin care propun ca angajatii sa primeasca o zi libera cu ocazia zilei de nastere, potrivit AGERPRES. Proiectul, initiat de 19 senatori liberali si un senator social-democrat, completeaza articolul 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Conform proiectului, „angajatii au dreptul la o zi libera platita cu ocazia zilei de nastere”.

„Acordarea unei zile libere, platite, in ziua in care fiecare dintre noi isi serbeaza ziua de nastere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul in care aceasta isi desfasoara activitatea, de stat sau privat. In cadrul oricarei entitati – institutie publica, organizatie economica etc -, resursa umana este singura resursa capabila sa produca si sa reproduca toate celelalte resurse aflate la dispozitia acestei entitati. Fie ca vorbim de resursa financiara, tehnologica sau, dupa caz, materiala. Un salariat motivat va contribui activ la cresterea eficientei organizatiei respective”, mentioneaza initiatorii proiectului in expunerea de motive.

De asemenea, acestia mentioneaza ca faptul ca salariatul va sti ca va avea o zi libera de ziua lui de nastere ii va oferi acestuia „posibilitatea de a achizitiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment intr-o alta localitate” si astfel „se va contribui la incasarile, din taxe si impozite, la bugetul de stat ori local”.

„Ziua de nastere este un eveniment anual, in viata fiecaruia dintre noi, si trebuie sa oferim posibilitatea fiecarui salariat de a-si petrece aceasta zi asa cum isi doreste. Singur, cu familia ori cu prietenii”, au mai apreciat initiatorii.

Ei au aratat ca angajatii din Romania au fost pe primul loc in UE la numarul orelor lucrate pe saptamana in 2020, conform datelor de la Eurostat.

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.