Calendar ortodox 8 aprilie 2021. Mare sărbătoare pentru creștini. Rugăciunea zilei de joi

Calendar ortodox 8 aprilie 2021. Ziua aceasta este una de mare sărbătoare pentru creștini, pentru că are loc pomenirea Sfinţilor Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis.

Calendar ortodox 8 aprilie 2021. Mare sărbătoare în ziua aceasta
Mare sărbătoare în ziua de 8 aprilie, pentru că are loc pomenirea Sfinţilor Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis.

Ei sunt parte a grupului de 70 de apostoli pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a ales pentru apostolat. Ei sunt menționați cu mai multe ocazii de către Sfântul Pavel.

Sfântul Apostol Irodion a fost rudă cu Sfântul Pavel. El i-a adus pe mulți creștini pe calea cea dreaptă. A fost ucis de păgâni și de iudei: l-au bătut cu pietre și după aceea l-au înjunghiat. Dar s-a ridicat și a continuat propovăduirile, până când a fost decapitat alături de Sfântul Olimp, în fața mulțimii.

Sfântul Apostol Agav avea darul profeției și a știu dinainte că va fi o mare foamete, în timpul lui Cezar Claudiu. A primit cununa muceniciei pentru că și-a dat viața pentru credința sa în Hristos.

Calendar ortodox 8 aprilie 2021. Canon de rugăciune
Troparul Sfinţilor Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis

Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis

Glasul al 2-lea

Calendar ortodox 8 aprilie 2021. Rugăciunea zilei
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Arătatu-v-aţi ucenici ai lui Hristos şi Apostoli preacinstiţi, Sfinţilor Irodion mărite, Agav şi Ruf, Asincrit şi Flegon, împreună cu Ermis. Rugaţi-vă pururea Domnului să ne dea iertare de greşeli nouă, celor ce vă lăudăm pe voi.

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău…

Făcându-vă raze ale Soarelui Celui Înţelegător, luminaţi pământul cu razele cuvintelor şi prin har goniţi întunericul necunoştinţei. Pentru aceasta luminându-ne astăzi întru luminată pomenirea voastră, luminaţilor grăitori de Dumnezeu, vă fericim pe voi.

Calendar ortodox 8 aprilie 2021. Ce sfinți mai sunt pomeniți
Tot pe data de 8 aprilie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Preacuviosul Celestin papă al Romei;

Sfântul Pavsilip;

Sfântul mucenic Ioan Corabierul.