Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină emis de ANM. Județele lovite de fenomenele extreme

O nouă zi cu fenomene severe în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri dimineața, o avertizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabilă în cursul acestei zile.

Începând cu orele prânzului (12:00), până seara la 22:00, majoritatea județelor vor fi lovite de aceste fenomene specifice sezonului cald.

ANM, un nou cod galben de fenomene severe. Zonele lovite de furtuni, ploi torențiale și grindină
Conform avertizării ANM, pe parcursul zilei de vineri, 11 iunie, în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta, la fel ca în zilele anterioare, prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și posibile căderi de grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că va actualiza prezentul mesaj.


Informare de instabilitate accentuată până duminică
Tot de vineri, de la ora 12:00, până duminică seara la ora 23:00, în vigoare intră și o nouă informare de fenomene periculoase.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 iunie), îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde duminică (13 iunie) toate regiunile.